A început școala: cum îi ajutăm pe cei mici să se adapteze?

27-09-2024 09:23

Străzile sunt mai aglomerate la primele ore ale dimineții și, de când a sunat primul clopoțel care să anunțe începerea unui nou an școlar, lucrurile au devenit mult mai animate. Dacă părinții se preocupă de organizare, transport la școală, ședințele cu părinții și asigurarea necesităților, cei mici sunt mai reticenți uneori în a-și exprima nevoile - fizice și emoționale - date de acest nou început. 


Tocmai de aceea, prin câteva acțiuni relativ simple, le putem da o mână de ajutor perfectă pentru o adaptare mai ușoară. Îți propunem mai jos câteva variante la îndemână, iar dacă ai găsit și tu soluții miraculoase, dă-ne de veste. Ideal ar fi să îmbini recomandările următoare, pentru rezultate mai rapide.


Program

Cu aproximativ două săptămâni înainte de începerea efectivă a școlii ar fi indicat să ai o discuție cu cel mic în care stabiliți de comun acord - cu motive și explicații - care sunt orele de trezire și de culcare, în ce mod se va face transportul la școală și alte detalii organizatorice.


Cum școala a început deja, nu este târziu să reiei aceste idei, în cazul în care ți se pare că puiului tău nu îi este foarte clar ce are de făcut - mai ales la vârstele preșcolare. Nu uita să îți adaptezi discursul după înțelesul celui mic, pentru a fi sigur că găsește în tine un partener de încredere cu care să discute toate situațiile care i se par neobișnuite. Este posibil să nu fie tocmai de acord cu un program care să includă restricții, dar un dialog deschis din partea ta îl va ajuta să înțelegă că este pentru buna lui dezvoltare.


Rutină


Este un real exercițiu de voință să treci cu răbdare copilul de la ritmul de vacanță la activități clare și bine structurate. Chiar dacă la adulți rutina este o problemă dacă se menține prea mult, pentru cei mici aduce un oarecare confort să știe dinainte ce se va întâmpla săptămâna aceea - din fericire, poți construi activitățile în funcție de orarul de la școală, oferind modelul drept exemplu.


Ați putea, tot la acest capitol, să stabiliți de comun acord un set de reguli care să se aplice indiferent de situație - de la a nu pleca nicăieri însoțiți de persoane necunoscute, până la a nu spune minciuni, indiferent de cât de gravă ar considera o anumită faptă. Tot la capitolul rutină se poate încadra și preluarea unor noi responsabilități, gradual - de la pregătirea penarului, la pregătirea caietelor, la pregătirea întregului ghiozdan.


Recapitulare


Lucrurile se complică puțin când ajungem la capitolul lecții și reluarea informațiilor de bază din anii trecuți. Dacă al tău copil a avut teme pe vacanță, ar fi bine ca acestea să nu fie finalizate pe ultima sută de metri, ci etapizat, pe tot parcursul verii. Chiar dacă vacanța este pentru odihnă, joacă și relaxare, nu este indicat ca cei mic să nu citească nimic sau să nu aibă unele zile în care să exerseze punctual materia anului trecut. 


Un alt aspect demn de reluat alături de cei mici este modul în care ne comportăm la școală, cum trebuie să ne gestionăm atenția dar și care sunt regulile de bază în ce privește igiena și protecția în sala de clasă. Dacă simți că se instalează panica și al tău copil se simte incomod pentru că nu își mai amintește mare lucru, asigură-te că îi restabilești echilibrul prin încurajări, motivație sănătoasă dar și exersarea unor noțiuni din anii trecuți. Răsfoiți împreună cărți sau caiete, discutați pe teme la întâmplare, pentru a antrena mintea să intre înapoi în starea de curiozitate proprie celor mici. 


Suplimente


Intrarea în colectivitate este de regulă o provocare pentru toți părinții. Sistemul imunitar al copiilor este pus la încercare de o mulțime de provocări, astfel că uneori este bine să sprijinim organismul. Avem câteva recomandări, din care să alegi exact ce crezi că se potrivește cel mai bine. Este vorba despre Beres Actival Junior, un complex de vitamine cu minerale, oligoelemente și îndulcitori, indicat pentru asigurarea substanțelor minerale și oligoelementelor indispensabile creșterii și dezvoltării normale a copilului. 


De asemenea, pe placul nostru este și Alinan Apetit si Energie Sirop, un sirop cu o formulă unică, dezvoltată în colaborare cu medici pediatri și nutriționiști, recomandată pentru copii astenici și fără poftă de mâncare. Este perfect în momentei de oboseală excesivă, efort fizic sau intelectual.


Nu uităm nici de părinți, care trebuie să fie un model de energie și organizare pentru cei mici. De aceea, pentru adulți este perfectă o doză unică, pe zi, de Magnevie Stress Resist, care să susțină rezistența la stres și nivelul de energie a organismului. În plus, acest supliment alimentar contribuie la menținerea sănătății psihice, având magneziu marin, vitaminele B6 și B9, dar și extract de rhodiola. 


Bineînțeles că unele dimineți vor fi mai agitate decât altele și în unele situații fie nu te vei putea ține de program, fie vei uita să îi oferi celui mic suplimentul alimentar din acea zi. Totuși, trebuie să știi că dacă ai ajuns până în acel punct, înseamnă că ești un părinte dedicat și atent la nevoile școlare ale celui mic. Ține-te de program și de cuvânt, dar nu pune presiune inutilă pe tine. Alimentație corectă, hidratare, gestionarea emoțiilor și sinceritatea față de cel mic fac minuni. Parenting-ul este unul dintre cele mai grele job-uri din lume - despre el vom povesti probabil într-un articol viitor.