Vine, vine, primăvara… și cu alergiile la polen

26-03-2025 15:46

Alergiile sunt acele reacții ale corpului, care se apără de anumite substanțe pe care le consideră, în mod eronat, periculoase. Fie că vorbim de alergiile la blana de animale, medicamente, unele alimente sau praf, reacțiile acestea ne modifică traiectoria zilelor obișnuite. 


Unele alergii, existente în corp, ar putea să rămână complet nedescoperite, în timp ce una să prevaleze cu insistență. Pentru că a venit oficial primăvara, în articolul acesta ne vom referi strict la alergiile cauzate de schimbările pe care acest anotimp le aduce în natură - schimbări care influențează viața de zi cu zi. Mai concret, vorbim despre alergia la polen. 


De ce?

Cauza principală a reacțiilor alergice în sezonul de primăvară este polenul. Acesta, produs de copaci prin înflorire și chiar de ierburi mai mici, declanșează, la fel ca în cazul altor alergii comune, un răspuns alarmat din partea sistemului imunitar. Polenul este văzut în calitate de inamic și corpul încearcă astfel să se apere prin orice mijloace consideră necesare.


Cum?

Cel mai evident semn pentru a recunoaște alergia la polen este strănutul - des, deranjant și uneori însoțit de rinoree și mâncărimi ale nasului. De asemenea, o formă de conjunctivită poate să apară - ochi roșii, care lăcrimează și mănâncă. 


Pot de asemenea să apară unele simptome respiratorii - dincolo de nasul înfundat se poate manifesta o tuse seacă, respirație greoaie și cu anumite șuierături și chiar dureri în piept sau dureri de cap. Gravitatea simptomelor variază de la caz la caz și în funcție de expunere, iar iritațiile pielii sau mâncărimile în alte zone pot să apară și ele ca manifestări. 


Ce să fac?

Îndepărtarea de mediul propriu-zis este cea mai la îndemână primă soluție pe care o poți gândi. Uneori măștile chirurgicale pot fi de ajutor, însă purtarea lor pe termen extrem de lung poate aduce disconfort. Apelează la un purificator de aer pentru locuință și evită pe cât posibil expunerea când nivelul de polen este ridicat - ai la dispoziție chiar și aplicații mobile pentru monitorizare. 


Farmacistul tău Delpharma îți poate recomanda o serie de antihistaminice, spray-uri nazale cu corticosteroizi sau soluții saline pentru curățarea constantă a nasului, în așa fel încât simptomele să se amelioreze.


Adaptarea nu este imposibilă, astfel că s-au depistat cazuri în care corpul s-a obișnuit, an de an, cu polenul la care este expus și a dezvoltat o rezistență clară la acesta, simptomele atenuându-se aproape complet. 


Dacă totuși descoperi unele reacții constante, deranjante și care au tendința de a te îngrijora, apelează la un test care să identifice exact care sunt substanțele comune la care dezvolți alergii, pentru a ști cum să contracarezi efectele. Testele alergologice sunt de mai multe feluri și ar trebui realizate doar de un medic alergolog, pentru o diagnosticare corectă. Investește în sănătatea și în starea ta de bine, indiferent de sezon.